"ULF Lindeberg möter Pete Best"
Pete Best, trummis i The Beatles, 1960-1962 (t.v. och jag själv, Ulf, där vi av "okänd anledning" försöker hålla oss för skratt). Vi befinner oss på årets Beatles-Konventet, nu i Karlstad. (2008-10-25)

Och jag fick den stora glädjen att spela in en intervju med honom, som blev närmare en timme lång.
Väldigt uppsluppen och det blev en trevlig stund. (i alla fall före mig) Klart över min förväntan.
Pete visade beundransvärd distans till sin historia, som nog har bestått av både iska, och bitterhet, men som han berättar helt enkelt måste lämna bakom sig.

Och många frågor fick jag svar på, i mitt eget sökande efter "`Sanningen´ Om The Beatles".
Så nära sanningen man nu kan komma. Men, liksom min intervju med John Fogerty så fanns det inga direkta spärrar. (Är man bara påläst och engagerad så...)
Att få dessa historier berättade av de som var med, är ju mitt mål, s.a.s.

Jobbar även på en serie med möten av s. k. "Beatles-People". Människor som på olika sätt jobbat direkt, haft direkt-kontakt med bandet eller deras närmaste medarbetare.
(Möten med folk, från t. ex. London/Liverpool 1998-resan, "Love Me Do"-jubiléet i Göteborg 2002, band som Tremeloes, Animals, musiker som Albert Lee, som spelat med "alla" o.s.v.)
För att kunna lägga mitt eget "Pussel".

Och Pete berättade saker för mig som i alla fall jag inte hört tidigare...
T. ex. exakt vad Brian Epstein hade som anledning till att han blev
kickad ur The Beatles, den ödesmättade dagen 15 Augusti 1962.
Att Paul är den enda nu levande person som känner till den "riktiga" anledning. (har nyligen stått i tidningar, men här lite mer utvecklat)
Och jag lovade Pete att ta upp det med Paul, om jag träffar honom...


(Allt det här dyker nog upp i en radio-kanal nära Dig.
Om inte. Kräv det av radio-stationen!)
>>>

Arrangörer:
Den svenska Beatles-Klubben (sedan 1973):
"Beatles Information Center"
stod bakom detta suveräna arrangemang.

(gå med i den, och få deras välgjorda medlemstidning)

www.beatlesnytt.se

OCH!

www.beatlessweden.com


>>> Pete bakom trummorna vid kvällen konsert.
Han delar slagverkandet, med sin yngre bror Roag. >>>...i närstudie.


>>> Han kommenterade även andra anledningar som det har spekulerats hej vilt om, under årens lopp.
Popularitets-teorien, avundsjuka osv. Sanningen är nog en blandning av allt, även om jag själv har fått saker och ting tydligare för mig.

Speciellt efter att ha gått in på detaljer när det gäller trummor, trumspel, Ringo och andras försök att härma honom, och sett hur han spelade på kvällen, men mer om det senare...

Dom Besta bröderna.


Suverän platta! Fräsch, pigg, pop. De flesta låtar influerad av The Beatles' 1965-67-period.

Den 24:e Oktober, fredagen innan konserten släppte Pete och hans band ett nytt album, med enbart egna låtar. "Heyman's Green". Adressen till hans "Mo"r och familjen Best, där de startade
Casbah Coffee Club.
(Mer om det senare!)

Revanschen, "upprättelsen", startade med 10 låtar på Anthology, och på omslaget på det nya albumet återfinns den bortrivna fliken där Pete sitter, bakom sina trummor...The Beatles' Anthology 1, där Pete är bortriven på omslaget och nya plattan...>>>


Vid scenkanten...


Även Sam Leach, ("t. v.") besökte mässan. Hans bit i Beatles-pusslet, utspelades redan 1961, när han som promotor, satte ihop musik-galor med de band som skulle komma att skapa Mersey Beat-soundet. The Beatles, Gerry And The Pacemakers å' många fler...
>>>
På denna förträffliga Beatles-frossande tillställning, ut-"spelades" live-musik.
Mestadels Beatles-covers förstås.
Och en av mina höjdpunkter var blues-legenden Klas Yngström (Sky High), som lät gitarren gråta en skvätt, men i alltför få låtar..., själv log jag...
>>>

Och Bumba, från Trio Me' Bumba berättar sina dråpliga historier, bl. a. den om att han är förmodligen den ende i världen som haft Paul McCartney som "påklädare" m. m.
>>>


Under kvällen hade jag ett "förtroligt" samtal med Sven-Åke Peterson, The Beatles/EMI's representant (sedan 1972). Legendar inom sitt gebit. (Brukar bl. a. lära Paul McCartney lite svenska, som Paul använder vid konserter i Sverige....) Som alltid blir det intensiva samtal om musik-branschen (som måste inhandla knäskydd), upphovsrätt, Beatles, förstås, (jag har ju gjort minst 40-45 radio-program, m, m, om Beatles/-relaterat, under de senaste 12 åren.)

Och när vi sitter där och konstaterar att de fina gitarrerna i trä är väldigt välgjorda, som man kan köpa på "mässan". Tillverkade i Indonesien, av de allra bästa hantverkarna, så konstaterar han "trött", att den där Beatles-logon, har dom förstås inte fått tillstånd att använda...

Så där sitter man med The Beatles' Skivbolags-representant för hela Norden, (hans område har utökats, just på grund av nedskärningar i 2/3-dels klassen, när det gäller personal. Just på grund av bl. a. bristande respekt för upphovsrätten.) och konstaterar att (i det här fallet) orkade han helt enkelt inte bry sig.......("Men tro inte att det är lagligt att snatta i en godis-affär, bara för att du kan......."
Citat ur filosofen Ulfs "Visdoms-mord")

The Pete Best Bands hemsida: www.petebest.com

Ett stort tack till Pete Best!
OCH!
Maria Hansby och Torbjörn "Tabbe" Jackson,
på The Beatles Information Center.

Mer information, berättelser, kommer, så småning om!

Ulf Lindeberg (Text/Bilder)
© Woulf Music