ULF Lindeberg möter några legender från 60-talet.

Ulf Lindeberg och original-trummisen i The Animals, den extremt sympatiske John Steel.

>>> Vid Hans Edlers "Nostalgi"-gala "The Golden 60's Volym 1" i Tonhallen i Sundsvall, den 13 feb 2006 tar jag (Ulf) tillfället i akt och träffar några av de som var med och skapade musik-historia på 60-talet.

Pratar, diskuterar och spelar in samtalen för musik-inslag för Sveriges Radio Jämtland, P4, där jag varannan vecka presenterar en ny eller nygammal platta, med aktuella eller tidigare aktuella artister. Lyssnar förstås på showen och tar några bilder...

>>>
På programmet står Herman's Hermits, The Animals Och The Tremeloes, (utan Brian Poole, förstås)

Först ut är Herman's Hermits, vars enda original-medlem Barry Whitwam, sitter bakom trummorna, bilden till höger visar honom från sin spexiga sida, lite av den image bandet hade under 60-talet. Jag pratar med honom efter spelningen om bl. a. hans unika möte med Elvis Presley, som uppstår när bandet blir inbjuden till honom vid en turne' i USA, men eftersom de andra medlemmarna i bandet redan hunnit ge sig av hemåt blir han den ende av dem som åker ut på en motorcykeltur med Elvis. Kul historia.

60-talets front-sångare Peter Noone har sitt eget "Herman's Hermits Starring Peter Noone", och turneérar som bäst i USA.

Herman's Hermits ende original-medlem vid detta tillfälle. Trummisen Barry Whitwam.
Sedan kliver på den engelska versionen av The Animals på. Eric Burdon slutade ju redan 1966, åkte till USA och startade sin nya version, Eric Burdon & The Animals.

The Animals som de såg ut 1964. Den som är mest prat-glad är original-trummisen längst till vänster på bilden, John Steel.


The Animals
Den 13 februari 2006 ser han ut så här. Steel going strong! (Hrrmmm!)
Original-organisten Alan Price, slutade ju redan 1965, för en egen karriär och ersattes då av Mick Gallagher, som blev ny medlem i bandet. Sedan några år spelar han även i denna uppsättning av The Animals.

Han har varit med en hel del, sedan 60-talet. Spelade Ian Durys band under hans karriär, hoppade även in och spelade på The Clashs "London Calling". DESSUTOM bjöd Paul McCartney in honom 1987 att vara med på hans första rock`n´roll-platta som kom att heta "CHOBA B CCCP", och initialt slääpptes enbart i Ryssland. Samtal om det kommer att dyka upp på Radio Jämtland.

Till höger har vi den suveräne gitarristen, legenden Johnny Williamson!

Och avslutade kvällen gjorde The Tremeloes, som tillsammans med Brian Poole vid samma tid som (någon dag efter, enligt trummisen) The Beatles (1 jan. 1962) gjorde en audition för Decca Records. Decca som var ute efter ett nytt band valde The Tremeloes, vilket Dick Rowe sedan fick ångra bittert. Nu gick det ju bra för The Beatles ändå. Och även The Tremeloes, ska vi säga. 1966 gick Brian Poole och The Tremeloes skilda vägar, The Tremeloes skapade en egen karriär och lägger man ihop de båda är The Tremeloes en av de framgångrikaste banden på 60-talet. Med massor av hits.

Dave Munden,

som klivit framför sitt trumset. En av de två återstående originalmedlemmarna i The Tremeloes.

The Tremeloes, kanske det bästa bandet, ikväll, rent musikaliskt. De andra har ju starka hits, men... The Tremeloes har även två av sina originalmedlemmar kvar. Den suveräne gitarristen Ricky Westwood och trummisen och sångaren Dave Munden, som jag även intervjuade. Om deras legendariska Decca-audition m. m. Bassisten, som lyckades slita av E-strängen, på sin bas (en bedrift bara det), berättade att han under 16 år spelade med Sweet.


The Animals hemsida: www.theanimals.co.uk
The Animals har släpps tre plattor nyligen, som jag tagit del av. Mer info senare.

Sammanfattningsvis så blev det ju en trevlig helkväll. För mig är det väl ingen nostalgi inblandat direkt. Jag var ju inte riktigt med, och har lyssnat på banden på senare tid. Deras musikaliska betydelse var ju aktuell på 60-talet. Men musiken blir ju inte sämre för att det har gått några år. "The House Of The Rising Sun" var något helt nytt när den kom, vilkens historia jag pumpade trummisen John Steel på. (För radiosändning) För dom som har minnen till låtarna är det ju något stort. Själv gillar jag att höra historierna ifrån de som upplevde dem. Pumpar dem även på deras relation till The Beatles, förstås!

Ulf Lindeberg (Text/Bilder)

© Woulf Music