The Beatles
"1"
(EMI/Apple, 2000)
(Betyg: 5 Skalbaggar av 5)

The Beatles' "1":or har nu samlats på en enda CD. England och USAs topp-listor har alltid räknats till de ledande och största i världen. Totalt hade The Beatles 17 ettor i England och 20 stycken i USA vilket gör att skivan innehållet hela 27 låtar, nästan 80 minuter musik, så det blir en fullspäckad samling. God valuta för pengarna, om man nu, mot förmodan, inte redan är invigd i "The Magical Mystery Tour" av Beatles-musik.

Den här samlingen är en bra introduktion för den oinvigde. Och, re-mastrad, igen. The Beatles på CD har nu drygt 10 år på nacken, och den nya tekniken, som utvecklas hela tiden, kan förstås förbättra ljudet ytterligare, så kanske är hela The Beatles katalog på gång igen, och detta är försmaken. Och bättre smak kan man väl inte få. Här samlas gruppens allra största hits.
Men av alla singel-hits så är det väl egentligen bara en man verkligen saknar, förutom "Please, Please Me". Nämligen "Strawberry Fields Forever". Tillsammans med "Penny Lane", så betraktades den som en dubbel-A-singel, och en av de bästa singlar som gjorts. Men i England lyckades Engbert Humperdincks slagdänga "Release Me" stoppa låten från att toppa, vid tidpunkten för listans publiserande. Vid ett tillfälle under veckan låg den faktiskt etta, men när sammanräkningen gjordes så hamnade den `bara´ två.
"Penny Lane", däremot toppade listan i USA en vecka.
Ja, så kan det gå och här är några av klassikerna: "She Loves You", "A Hard Day's Night", "Help!", "Yesterday", "All You Need Is Love", "Get Back", George's "Something", "Let It Be" m. fl. m. fl...
Den som låg allra längst av alla var även en av de längsta låtar de gjorde. 7:11 lång. Helt vansinnigt egentligen, att släppa så långa singlar, vilken förövrigt var deras första på det egna bolaget Apple. Där bröt de även emot 3-minuters-regeln.
"Hey Jude" heter förstås låten och låg 9 veckor på den amerikanska listans 1:a plats.
En samling som denna, kan, enligt mig inte få annat än högsta betyg, även om vi har hört låtarna förut. För nytillkomna lyssnare är samlingen förstås den bästa introduktion man kan få. Och gå in på `
www.thebeatles.com' , och surfa runt på The Beatles första officiella hemsida, `punkt nu´. 30 år efter gruppens officiella upplösning, tar The Beatles sig ändå in i framtiden!

Ulf Lindeberg