The Beatles
"Yellow Submarine/Songtrack"
(Betyg: 4 skalbaggar av 5) (eller: 8 av 10)

Nu sjösätts ännu en Beatles-skiva, en "ny" Yellow Submarine, med uppdrag att rädda världen från "Blue Meanies". Det har gått 30 år sedan sist, så musiken har vi ju redan hört, förstås.
Men, här har skiv-bolaget samlat alla låtar som kan höras i filmen, till skillnad emot tidigare.
Kort historik: The Beatles var ifrån början inte alls intresserade av det här film-projektet, när det begav sig, utan gav bort några mer eller mindre överblivna sånger till original-sound-tracket, som kom ut 1969. Den tecknade filmen gjorde dock ett stort intryck, när dom fick se resultatet, och genast ångrade de sig, och beslöt att åtminstone dyka upp i slutet av filmen, livs levande. Filmen innehåller flera av The Beatles stora klassiker, och dessa har nu samlats på en egen skiva.
Dessutom har man inte bara re-mastrat inspelningarna digitalt, d.v.s. förbättrat ljud-kvalitén, utan för första gången även mixat om dessa klassiska Beatles-låtar. Den nya mixen gjordes i Abbey Roads Studio 3 av Peter Cobbin i samband med den digitala renoveringen av filmen Yellow Submarine, som nu avlyssnas i 5.1 surround sound, där ljudupplevelsen beskrivs som att "inte vara utav denna världen", vad nu det kan betyda. Filmen släpps i alla fall samtidigt som denna skiva på VHS och DVD.
Här dyker nu Beatles-musik från 1965 och LP'n "Rubber Soul" upp, med låtar som "Think For Yourself" och "Revolver"´s "Eleanor Rigby" och "Love You To", titel-låten till LP'n "Sgt. Pepper", "Lucy In The Sky With Diamonds", "When I'm 64" och singeln "All You Need Is Love", till original-sound-trackets "Hey Bulldog", "All Together Now" och självklart filmens titel-låt, som sig bör sjungen av ingen mindre än trummisen Ringo Starr.
Det här är självklart en platta fylld med högklassig musik, även om vi har hört den förut, dock inte i den här förpackningen, och inte heller i denna briljanta ljud-kvalité.
Så, "A Splendid Time Is Guaranteed For All!"

Ulf Lindeberg