John Lennon

"Double Fantasy"
(Capitol Records)
(Betyg: 3 av 5)

"Double Fantasy", John återkomst, efter fem år som "hemma-pappa". Gavs ut i november 1980, mindre än en månad innan han blev brutalt mördad utanför sitt hem i New York. I handen hade han då en kassett med dagen studio-arbete, en rå-mix av Yokos "Walking On Thin Eyes". Låten finns med här som extra-spår. Som bonus får vi också Johns hemma-demo av den outgivna "Help Me To Help Myself" och en kort dialog när paret spatserar i Central Park, kallad helt enkelt "Central Park Stroll", och plattan är även denna ommixad och re-mastrad. Jag kan ana att man har använt maskiner i studion av modell senare, för att fräscha upp ljud-bilden, och det låter bra.
John delade ju plattan med Yoko Ono. Något som många tyckt dragit ner helhets-intrycket av skivan. Och det kan man väl säga att det gör. Det är väl främst Johns låtar man vill höra. Yokos alster bidrar väl mest med att öka längtan till nästa Lennon-låt, kan man, om man vill, på ett okänsligt sätt uttrycka sig. Men hennes konstnärliga påverkan på avantgarde och under-ground-scenen under andra delen av 60-talet är orubblig. För att inte tala om hennes kreativa påverkan på John som jag tror var viktigt för honom, gav honom det stöd och riktning han behövde. Deras experimenterande under denna tid och en bit in på 70-talet var helt klart till stor del Yokos förtjänst:
Även om jag på denna platta kan uppskatta framför allt "Kiss Kiss Kiss" och hennes epos "Walking On Thin Eyes", vilket är väl det mest kommerciella hon har gjort, dittills. Och "Every Man Has A Woman Who Loves Him", lade John själv solo-sång på. Utgiven fyra år senare.
Johns sånger osar harmoni och framtidshopp och gav även publiken tydliga tecken på att han var tillbaka. Plattan innehåller låtar som "Woman", hans vuxen-version av hans "Girl", på "Rubber Soul". "Watching The Wheels", "Beautiful Boy (Darling Boy)", till hans då 5-åriga son Sean. Och "(Just Like) Starting Over" som lovar mer och enligt Johns halv-syster Julia Baird, som jag träffade i Liverpool -98, så hade John stora planer inför framtiden. En ny platta var redan på gång, den blev förstås aldrig färdig, men gavs ut några år senare under namnet "Milk And Honey". John gav dessutom bort låten, "Life Begins At 40", till Ringo, som var tänkt till hans kommande platta (-81), men den gavs förstås aldrig ut. En större turne' diskuterades och efter att John lämnat England 1971 så återvände han aldrig till moderlandet. Mycket beroende på hans problem att få uppehållstillstånd i USA. Men detta skulle det bli ändring på, enligt Julia. De hade under åren ständig kontakt och runt jul 1980 var det meningen att John skulle åka tillbaka till England och besöka alla släktingar. Men som vi alla vet blev det nu inte så...
Men hur betygsätter man denna skiva. För Johns material ger jag en klar 4:a, men som helhel blir den ganska splittrad, även om Yokos insats kompletterar John på sitt sätt. Så en trea, får det bli!

Ulf Lindeberg