Paul McCartney
"Wingspan Hits And History"
(Parlophone/EMI/MPL, 2001)
Betyg: 4 skalbaggar av 5

Finns det ett liv efter The Beatles? Den frågan ställde sig Paul McCartney efter det uppslitande uppbrottet med gruppen. Eller! Historien om vad Paul McCartney skulle göra med sitt liv efter The Beatles.
Och, Ja, visade det sig. Han började helt enkelt om från början igen, med små, oannonserade spelningar och i mitten av 70-talet var de på topp. I efterhand kan det konstateras att de blev en av 70-talets största och framgångsrika band. Några av hans "gamla" bands rekord lyckades de t.o.m. slå.
Under de tre senaste åren har nu Paul McCartneys 70-tal samlats ihop. Och lite till! Kompletterad med en 2-timmars-TV-dokumentär, som nu släpps på DVD.
40 låtar, 17 hits som var och en sålt mer är en miljon kopior vardera.

Lite historia!
Det hela började med två underskattade solo-plattor i 70-talets gryning, "McCartney" och "Ram". Sen ville Paul "back to the roots", spela live igen. Ett förslag han gav de andra i Beatles runt "Get Back"-tiden, men som han aldrig fick gehör för.
Och enbart nytt, eget material skulle de spela. Hur enkelt vore det inte för honom att samla ihop ett gäng kändisar, från andra band, och åka runt i något "All-Star-Band" och spela Beatles-låtar, och tjäna ännu mer pengar.
Istället så stoppade han turné-bussen full med instrument, bandmedlemmar och ungar, och helt planlöst, utan bokningar, gav de sig ut på den största motorvägen de kan hitta, norrut. Så frågade de runt på olika universitet. om de kunde få spela, med en dags varsel, eller så, och de kunde de ju förstås. På den vägen gick det. Det var den första turnén, och den största inträffade under Wings storhetstid, vid världs-turnén 1975/-76, som slog några av The Beatles gamla rekord. 1977 kom singeln "Mull Of Kintyre", som tog över efter "She Loves You" att bli Englands mest sålda singel.
Epoken tog slut i Japan, 1980, där Wings skulle göra ett antal konserter. Tyvärr kom Paul inte längre än till tullen, där de fastnade, pga "ej tillåtna rökdon". Paul hamnade i fängelse i 10 dagar och det blev upplösningen av den 10 år långa Wings-epoken.

Denna dubbel-CD sammanfattar Wings-epoken på ett bra sätt, plus lite till.
Innehåller 151 minuter musik. Den första CD'n "Hits" , samlar förstås hitsen , bl a. "Listen To What The Man Said", "Band On The Run", "Live And Let Die", "Jet", "My Love", "Silly Love Songs", "Mull Of Kintyre", "Uncle Albert/Admiral Halsey".
Den andra CD'n har fått namnet "History", och är ett urval från olika album, några annorlunda mixade. Några av låtarna är Let Me Roll It, Maybe I'm Amazed, Helen Wheels, Bluebird, Heart Of The Country, Every Night, Back Seat Of My Car, Waterfalls (DJ edit) Och en favorit, Call Me Back Again. Det enda riktigt outgivna är en hemmainspelning av "Bip Bop"/"Hey Diddle".
Ett nytt studio-album och en Wings "Anthologi", med outgivet material är på gång, och ytterligare kommentarer är överflödiga. Detta är helt enkelt en av musik-historiens betydelse-fullaste artister och låtskrivares 70-tal.

Ulf Lindeberg